
VI KNACKAR PÅ HOS PANNHUSET
Mitt i hjärtat av Nääs Fabriker ligger Pannhuset Kafé & Krog. Här möts hantverk, smak och värme – från nyrostat kaffe och dagsfärska bakverk till en kvällsmeny lagad över öppen eld. Njut av närproducerade råvaror i en miljö som är lika inbjudande för tvåbenta som fyrbenta gäster. Vi har träffat Therese, som varit kaféansvarig sedan 2017.
1. Hur har resan sett ut från start fram till nu?
Jag började som kaféansvarig i september 2017, efter att ha flyttat från Paris till Tollered. Först jobbade jag som servitris i Fabriksköket innan jag sökte tjänsten. Kaféet kändes tråkigt och höll inte samma nivå som resten av Nääs Fabriker – jag ville ändra på det.
Då hade vi runt 40 lunchgäster om dagen, främst hyresgäster. Jag tog in kocken Cribbe, som jag jobbat med tidigare. I snart åtta år har vi jobbat tillsammans och idag har vi 150–220 lunchgäster dagligen – både lokala och långväga.
Vi tog även tag i konditoriet. Tidigare köptes allt färdigt, men vi började baka själva och anställde en konditor. Utbudet gick från hembakat till proffsigt med fina bakelser, egen glass och vackra kakor.
Med öppningen av Bröd & Malt fick vi tillgång till nybakat bröd varje dag, gjort på surdeg och kulturspannmål. Vi rostar vårt eget kaffe och säljer vår egen öl – det gör oss unika.
Vi växte snabbt ur lokalerna. Först glasade vi in uteplatsen, sedan byggde vi ut och öppnade Pannhuset Krog & Kafé. Sedan dess har vi kvällsöppet på helger och serverar bland annat vedugnsbakad pizza.
Trots att vi växt försöker vi behålla en familjär känsla, där gästerna känner sig sedda och välkomna.
2. Hur ser du på framtiden?
Det är roligt att jobba på en plats som ständigt utvecklas. Nu vill vi vårda det vi byggt upp och fortsätta erbjuda hög kvalitet och bra service.
Kvällsverksamheten växer och i sommar lanserar vi en ny meny som känns väldigt lovande. Vi hoppas att folk i närheten ser oss som sin kvarterskrog – ett enkelt och gott ställe för mat, vin och umgänge.
Vi vill också fortsätta utveckla vårt kaffesortiment – med nya bönor, drycker och serveringssätt. Det är en hel vetenskap!
3. Hur viktig är platsen som helhet?
Nääs Fabriker är en unik plats. Även efter snart åtta år tröttnar jag aldrig på utsikten, lokalerna och stämningen.
Läget är också ett stort plus – det är lätt att svänga av motorvägen och ta en paus hos oss. Här kan man fika, äta lunch, besöka butikerna, gå ner till vattnet och andas ut – eller köpa med sig något gott hem.
Jag är så oerhört tacksam över att jobba i Pannhuset, på Nääs fabriker. Det blir många, långa arbetsdagar, mycket stress och det gäller att hålla många bollar i luften! Men all kärlek och tacksamhet vi får från våra hyresgäster, våra stammisar och alla som besöker oss är värt vartenda slit! Vad vore vi utan er?? TACK!!!