Kris i bomullsindustrin
På 1860-talet inträffade den största krisen dittills inom bomullsindustrin. När Johan Theodor dog 1895, 87 år gammal, utsågs hans son Volrath Berg till VD. Den nye VD:n drev omedelbart igenom stora förändringar för att möta krisen – fabriken moderniserades, äldre maskiner ersattes och man genomförde ett omfattande arbete med att bygga en kraftstation som försåg Nääs fabriker med elektricitet. Volrath var väldigt omtyckt bland arbetarna. På helgerna brukade han promenera runt i samhället och kliva in i stugorna (utan att knacka…) för att hälsa på hos sina anställda.
Ett av Volrath Bergs stora beslut var att uppföra en ny spinneribyggnad. Mellersta Fabriken stod klar i februari år 1898, men kunde inte utnyttjas för fullt, på grund av den begränsade tillgången på vattenkraft. Samtidigt gjorde man också om Gamla Nedre Fabriken. Spinnmaskinerna togs bort och man inrättade ett färgeri. Efterfrågan på färgat garn ökade nämligen hela tiden.
För att ha kontroll över hela produktionsprocessen köptes Alingsås Bomullsväveri år 1912 och koncernen utökades ytterligare 1927 genom köpet av Aktiebolaget Nordens väveri i Borås. Nu kunde Nääs fabriker väva, bleka, trycka och förädla textilier.
År 1933 firas hundraårsjubileum. Första världskriget var över och optimismen spirade. Verksamheten och fabrikerna växer och nya maskiner köps in.