Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Brödet vi bakar

Att baka med surdeg tar lång tid. Dag ett matas surdegen, dag två sätts degen och dag tre bakas bröden. Denna tid gör att brödet uppnår sin fulla potential, smakmässigt och näringsmässigt.

När degen får fermentera/jäsa under lång tid så hinner proteinerna brytas ner och näringsämnen frigörs mycket lättare. Gluten bryts också ner vilket gör brödet mycket snällare mot magen. Om en köper industribröd i plastpåse i valfri affär så är den ofta ”berikad” med extra gluten och har inte jäst mer än någon timma. Detta har gjort att så många är överkänsliga för gluten idag. Därför jobbar vi med ekologiskt, stenmalet mjöl från kulturspannmål, surdeg och långa jästider. Personer som är känsliga för gluten brukar ha mycket lättare för bra surdegsbröd.

Mjölet vi använder kommer från bönder som värnar om den biologiska mångfalden och mjölnare som varsamt förädlar spannmålen. Mjölet mals från kulturspannmål som har mer smak och näring jämfört med konventionella spannmål. Vi har ätit bröd i tusentals år utan problem men efter industrialiseringen så gick vi mer och mer över till industrijäst då det var ett mer effektivt sätt att tillverka bröd på. Även vetet har utvecklats till att ge mer skörd och vara lättare att baka med. Detta har lett till att vi inte kan tillgodogöra oss så mycket näring från brödet och våra magar får stora problem. Eftersom vi använder mjöl utan tillsatser, som kommer från olika gårdar, som mals av olika mjölnare och som skördas på olika årstider så varierar det i egenskaper från gång till gång. Det suger olika mängd vatten, bildar olika mängd gluten och jäser olika snabbt. Detta gör att vi måste vara lyhörda och anpassa processen hela tiden.

Uppleva

Vi knackar på hos Weekly Revolt

Nääs Fabriker är kanske mest känt som utflyktsmål och som hotellverksamhet i den natursköna bruksmiljön intill Sävelången. Men utan våra hyresgäster som är med och bygger området och bidrar till vår vackra mötesplats med spännande butikskoncept och attraktiva erbjudanden så skulle vi inte vara i närheten av var vi är idag.  I vår serie VI KNACKAR PÅ presenterar vi ett urval av alla de aktörer som finns representerade hos oss på Nääs Fabriker. Denna gång möter ni vår hyresgäst Weekly Revolt som suttit hos oss sedan 2020. Kontoret, med väl bevarade historiska detaljer, ligger i Mellersta Fabriken på plan 4 med utsikt över sjön Sävelången. Jonathan Hoel (VD) och Louise Åberg (träningskreatör) båda grundare, delar med sig av deras resa och hur de ser på framtiden. Weekly Revolt erbjuder goda recept & dagliga övningar för hemmaträning som förändrar vardagen. Med komplett tränings- och kostprogram som hjälper dig att skapa en hälsosam livsstil. Den bästa träningen är den som blir av! Med Weekly Revolt får du enkla dagliga övningar och två spännande utmaningar per vecka som är lite mer utmanande. All träning sker med hjälp av WR-appen, Weekly Revolts egen app för hemmaträning. I teamet på Weekly Revolt finns flera experter inom kost och träning och tillsammans strävar de efter att skapa en fängslande och trovärdig upplevelse, att vara Sveriges bästa app för hemmaträning! Läs mer ⇓