Säfvelången II upprepar sin populära hop-on hop-off-tur även denna sommar! Vi är vi ett av stoppen tillsammans med Floda och Nääs Slott. Välkommen ombord!

DATUM

9 september
16 september

PRIS Tur/retur

Vuxen 100:-
Barn 50:-
Betalas direkt på plats med swish.

TIDTABELL

Nääs Fabriker: 10.00⁣ – 12.00 – 14.00 (OBS! Endast till Floda)
Nääs Slott: 10.15⁣ – 11.35 – 12.15 – 13.35
Floda: 11.00 – 13.00

PRIVAT BOKNING

Vill ni boka båten med kapten vid andra tillfällen? Vänligen kontakta Amirreza Samadi via telefon +46 (0)76 40 66 764 eller mejla safvelangen@gmail.com

OM SÄFVELÅNGEN II

Vid slutet av 1890-talet byggdes ångbåten S/S Säfvelången, en båt som skulle få stor betydelse för Nääs Fabriker och bygden runt sjön Sävelången. S/S Säfvelången var ett ångdrivet fartyg som transporterade både gods och passagerare för Nääs Fabriker i sjön Sävelången. Detta gjorde hon från sin första tur 1897 fram till 1943. Båten var en betydelsefull del i transportsystemet för Nääs Fabriker, då båten kompenserade för de dåliga vägarna i området. Godset som transporterades bestod av bomullsbalar, koks och livsmedel till fabriken. Från fabriken tog man med sig tygbalar och passagerare till Floda.

Fartyget användes även för nöjesresor då kursdeltagare från Nääs Slöjdseminarium åkte med från Nääs Slott. 1920 undersöktes möjligheterna att göra om S/S Säfvelången till eldrift, men på grund av stora omkostnader så genomfördes aldrig planerna. 2011 togs idén om elbåt på Sävelången upp igen av driftiga entreprenörer och projektmedel söktes. En ny elbåt Säfvelången II blev verklighet.

Efter en period av reparation och underhåll är nu E/S Säfvelången II åter i drift. Båten är batteridriven och kan ta 12 passagerare och kan angöra Norsesund, Ingared, Nääs Fabriker, Nääs Slott och Floda. Fartyget är åtta meter långt och har en miljövänlig och tystgående motor som laddas med el. Fartyg har en batteritid på omkring åtta timmar med ekonomisk hastighet. Projektet Säfvelången II drivs av Nääs & Co.