2021-01-15 07:54

“SPÅR I TIDEN”, EN NY UTSTÄLLNING PÅ NÄÄS FABRIKER

Nääs Fabriker bjuder nu in till ett nytt år med gästspel och pop up-koncept i konstens och formgivningens tecken. Först ut är Tillskärarakademin i Göteborg samt Dômen konstskola som tillsammans satt upp utställningen ”Spår i tiden” där morgondagens konstnärer, designers och skräddare nu ställer ut sina verk.

-Det känns fantastiskt roligt att få ta emot och välkomna dessa lovande kreatörer och konstnärer till oss. Nääs Fabrikers historia präglas av hantverk och textil vilket byggde upp denna plats under sent 1800-tal så detta känns som ett extra roligt gästspel för oss. Konst och design är till stor del med och utvecklar vårt samhälle vilket denna utställningen i hög grad också visar prov på, säger Kristina Christofferson, VD Nääs Fabriker.

Spår i tiden visar verk av studenter från Tillskärarakademin i Göteborg samt Dômen konstskola där historia, samtid och framtid återspeglas i konst, hantverk och design. Utställningen öppnar torsdagen den 21 januari och pågår fram t o m den 28 mars.

Under rådande tider kommer ingen vernissage att arrangeras. Besökare välkomnas löpande under utställningstiden. Öppet vardagar mellan kl 10-18 samt helger mellan kl 10-16.

Kort om Tillskärarakademin samt Dômen konstskola

Tillskärarakademin i Göteborg utbildar i textila hantverksyrken för mode och scenkonst med fokus på kvalité, estetik och hållbarhet. Hjärtat i verksamheten är sömnad och mönsterkonstruktion. Skolan grundades 1947 av Elsa Harms-Kroon och har idag fem heltidsutbildningar samt ett stort utbud av kurser inom mode- och
scenkonstområdet.

Dômen konstskola startade 1959 av konstnären Tullan Fink och har sedan 1999 huserat i Björngårdsvillan, i Slottsskogen, Göteborg. Lokalerna har stora ateljéer, gips och träverkstad, svets, grafiska verkstäder, bibliotek, mörkrum, projektrum datorsal m.m. Skolan har tre tvååriga utbildningar Grafik, Måleri och Skulptur som ger grundläggande kunskaper för konstnärliga högskoleutbildningar.

För mer information, bilder eller intervjuer kontakta presskontakt:

Jessica Karlsson, e-mail: jessica@prproduction.se, mobil: 070 352 41 20

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.