2023-05-14 09:57

NY KROG PÅ NÄÄS FABRIKER

Den 19 maj öppnar dörrarna till en ny krog på Nääs Fabriker. Kafét på Nääs Fabriker återöppnades efter en gedigen ombyggnation i början av april. Under det nya namnet Pannhuset Kafé & Krog breddas kaféerbjudandet med ett nytt krogkoncept. Med fler sittplatser, längre öppettider och en helt ny upplevelse för gästerna. Med tillskottet av Pannhuset Kafé & Krog och med hotellets restaurang Fabriksköket kan Nääs Fabriker nu erbjuda goda smaker av mat & dryck i två olika restauranger.

Idén till konceptet föddes för tio år sedan – ett kafé och en restaurang under samma tak. Med högklassig fika, gott kaffe, god mat tillagad på närodlade och genuina råvaror och med möjligheten att testa nya smakkombinationer. Kafét har samma fika- och luncherbjudande som tidigare samt en del nyheter.

– Utvecklingen är ett led i att göra Nääs Fabriker till en ännu mer uppskattad matdestination. Det har varit en resa där den ursprungliga idén har utvecklats med tiden. Med en stor passion för hantverket och det genuina och närodlade är vi nu glada över att öppna vår krog som ramar in allt detta och lite därtill, säger Kristina Christofferson, VD på Nääs Fabriker.

Krogmenyn består bland annat av närodlade grönsaker som hämtas direkt från Gundagården som Nääs Fabriker har ett tätt samarbete med. Härifrån handplockas varje vecka färska grödor direkt från jorden till krogen. På gården odlas allt på ett naturligt sätt i ett ekologiskt kretslopp, utan konstgödsel och bekämpningsmedel. På menyn hittar man också kött- och fiskrätter samt den nya Pannpizzan som precis som mycket av vår mat lagas över öppen eld.

Centralt placerad i köket står den nya pannan som återförenar elden med Pannhuset, som en gång var hjärtat av Nääs Fabriker då den värmde upp fastigheterna under spinneriets glansdagar. Med historien som grund och den svenska myllan som bas lagas maten med elden som krydda.

Mitt bland borden står en stor massiv skapelse, den nya kafferosten. Här kommer det under dagtid att rostas kaffebönor som kommer att kunna avnjutas på plats eller köpas med hem. Har man tur kan man under sitt fika- eller lunchbesök få uppleva bönans rostningsresa, från råkaffe till färskrostade bönor.

På Nääs Fabriker produceras mycket av maten och drycken på plats. På så vis kan gästerna erbjudas genuina smaker från bra råvaror. Bageriet Bröd & Malt på Nääs Fabriker förser varje dag Pannhuset och Fabriksköket med färskt surdegsbröd och fikabröd. Från bryggeriet med samma namn kommer det egenbryggda ölet. Bakverken och glassen samt desserterna tillverkas av konditorerna på Fabriksköket.

– Vi älskar att utforska och ta fram nya smaker, oavsett om det gäller mat, bakverk, öl eller bröd. Att nu också kunna rosta vårt eget kaffe för att hitta de unika smakerna från bönorna ökar kunskapen om hur kaffe verkligen kan smaka, säger Magnus Andersson, Food & Beverage Manager på Nääs Fabriker.

Det nyöppnade kafét på Pannhuset Kafé & Krog har tagit emot gäster sedan 6 april. Den 19 maj hälsas också gästerna varmt välkomna in till den nya krogen.

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.