2022-07-06 07:52

NÄÄS FABRIKER VÄXER MED EGENTILLVERKNING

Det historiska arvet är väl bevarat på Nääs Fabriker. Verksamheterna på området har skiftat sedan anläggningarna anlades år 1833 men fabrikskänslan finns kvar, liksom arvet av hantverk och det egentillverkade. Nu har Nääs Fabriker i samarbete med Gundagården fått del av 3 000 kvm åkermark där grönsaker, rotfrukter och lök kommer att odlas. En satsning som gör att Nääs Fabriker ytterligare kan bredda och växa med egentillverkning.

”Vi värnar om den småskaliga, lokala produktionen och för samtidigt vårt historiska fabriksarv vidare, säger Magnus Andersson, Food & Beverage Manager på Nääs Fabriker.

Närproduktion och självförsörjning symboliserar matfilosofin överlag på Nääs Fabriker. Områdets bikupor producerar runt 40 kg egensignerad honung varje år, från växthuset plockas tomater, chili och grönsaker och pallkrageodlingar står för större delen av örter under sommartid. Nyligen firade också det egna bryggeriet och bageriet Bröd & Malt ett-årsjubileum där överblivet bröd från bageriet används i tillverkningen av öl och restprodukter från öltillverkningen i brödbaket. Ett cirkulärt koncept som bygger på ett konstant utbyte av både smaker och råvaror. Med tillgång till ny odlingsmark bara några kilometer ifrån området kan Nääs Fabriker nu växla upp självförsörjningen ännu ett steg.

Vi strävar mot självförsörjning och egentillverkat i allt större utsträckning. Det vi inte själva har möjlighet att odla eller producera köper vi in ifrån närområdet. För oss handlar närproduktion om både kvalitet, ansvar och mervärde till våra gäster, säger Magnus Andersson.

På Gundagården, strax söder om Vårgårda, odlas det småskaligt och naturligt. Här strävas det efter att aktivt hålla betesmarker öppna och bevara hotade lantraser. På en yta om 3 000 kvm kommer Nääs Fabriker nu att kunna odla alltifrån selleri, persiljerot, morötter och mangold. Allt för användning i egen verksamhet.

Vi är otroligt glada över möjligheten att nu kunna odla ännu mer av det vi lägger på tallriken. På gården finns också både Helsingefår, Linderrödssvin och Japansk Jumbo vaktel som vi så småningom även kommer plocka in på vår meny. Vi ser nu fram emot att sätta spaden i marken och kunna skörda lagom till sensommaren, avslutar Magnus Andersson.

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.