2018-03-19 08:15

NÄÄS FABRIKER OCH NÄÄS KONSTHANTVERK BJUDER IN TILL LJUDKONSTFESTIVAL I SOMMAR

I ett samarbete mellan Nääs Fabriker och Nääs Konsthantverk så blir nu Nääs Fabrikers historia till ljudkonst. Under sommaren kommer området att fyllas med ljudkonstinstallationer som inspirerats av 1800-talets samt nutidens Nääs Fabriker och de förhållande som epoken skildras av. Den 30 juni inleds projektet med en ljudkonstfestival där ljudkonstnärer från hela Norden kommer att medverka.

– Att skildra Nääs Fabrikers långa historik med just ljudkonst känns otroligt spännande. Byggnader na här är ju fulla av även ljudhistoria vilket vi inte tidigare har uppmärksammat. Vi ser själva fram emot att välkomna denna relativt nya konstgenre och hoppas att vi tillsammans med Nääs Konsthantverk kan skapa en riktigt speciell upplevelse för våra besökare, säger Linda Pettersson, VD på Nääs Fabriker.

Nääs Fabriker var under 1800-talet en av de största textilfabrikerna i Sverige där man bland annat var först ut med att tillverka kardläder. Stora delar av samhället Tollered byggdes upp runtom fabrikerna och dess spinneriverksamhet. Nääs Fabriker har sedan dess utvecklats och förfinats till vad det är idag – allt med hänsyn till det historiska arv som Familjen Berg en gång inledde och skapade. Nu tar denna historia alltså sin form genom en ljudkonstutställning, ett projekt som projektledaren Mats Jansson länge har haft på sin önskelista.

– Det blir ett spännande möte mellan historik, arkitektur, atmosfär och ljudinstallationerna. Varje enskilt verk kommer att knyta an till olika delar specifika för Nääs Fabriker och dess historia. Just ljud har en fantastisk förmåga att tala till våra känslor, när vi hör ljud skapar vi våra egna bilder av upplevelsen. Med detta sagt kan jag utlova en fantasifull och överraskande ljudkonstfestival på flera sätt, säger Mats Jansson från Nääs Konsthantverk.

PREMIÄR DEN 30 JUNI

Projektet inleds lördagen den 30 juni och invigs då med en festivaldag där instrumental teater står i fokus. Det bjuds på en mångfald ljudkonstinstallationer där man längsmed en promenadslinga mellan fabriksbyggnaderna kan uppleva både live-elektronik, videokonst och performance – allt kopplat kopplat till fabrikernas historia. De platsspecifika ljudinstallationerna kommer finnas kvar hela sommaren.

naaskonsthantverk.se/

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.