2021-02-10 07:55

NÄÄS FABRIKER FÖR HANTVERKSARVET VIDARE OCH ÖPPNAR BRÖD & MALT – ETT MIKROBRYGGERI OCH BAGERI I SYMBIOS MED VARANDRA

Om knappt två månader slår dörrarna upp till Bröd & Malt, Nääs Fabrikers egna bageri och bryggeri. Här skall överblivet bröd från bageriet användas i tillverkningen av öl och restprodukter från öltillverkningen användas vid brödbaket. Ett cirkulärt koncept som ska förse både områdets hotell- och restaurangverksamheter samt finnas till för gäster och allmänhet med såväl ölprovningar som stenugnsbakade bröd och fikabröd till försäljning.

Hantverket har en lång tradition på Nääs Fabriker. I mitten av 1800-talet öppnade här ett av Sveriges första bomullsspinneri och allteftersom verksamheterna sedan har skiftat i fokus så har hantverket och förkärleken till det närproducerade funnits kvar. Med Bröd & Malt för nu Nääs Fabriker arvet av hantverk vidare – och skriver ny historia.

– Vi tror på det närproducerade och det cirkulära konceptet ligger helt i linje med vår strävan att minska vårt matsvinn. Tanken bygger på att ta tillvara på allt som blir över och skapa ett konstant utbyte av både smaker och råvaror. En tanke alldeles för god för att inte genomföra, säger Kristina Christofferson, VD på Nääs Fabriker.

Bröd & Malt

Bageriet blir ett klassiskt stenugnsbageri där spannmål tas från både nära råvaruproducenter och restprodukter från bryggeriet. Utbudet kommer vara föränderligt med bröd av olika sädesslag och olika kryddningar. Utöver det gräddade brödet kommer sortimentet även bestå av bullar och annat vetebröd. Bagerichef blir Jonatan Altvall som närmast kommer från det ansedda surdegsbageriet Alvar & Ivar i Göteborg.

Mikrobryggeriet kommer i första hand att producera olika ölsorter men även cider och must finns med i planeringen framåt. Drycken kommer finnas tillgänglig på både Nääs Fabrikers Kafé samt restaurang Fabriksköket och i ett nyöppnat Tap Room kommer även ölprovningar att erbjudas gäster och besökare.

– Vi är otroligt förväntansfulla och ser verkligen fram emot öppningen i vår. Bröd & Malt blir ett fantastiskt inslag till både området i stort samt till vår egen restaurangverksamhet. Det finns en lång och gedigen historia här på Nääs Fabriker, detta blir början på en ny sådan, säger Magnus Andersson, Food & Beverage Manager på Nääs Fabriker.

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.