2020-03-11 08:01

MED ETT BEN I HISTORIEN OCH DET ANDRA I STÄNDIG UTVECKLING

Nääs Fabriker står redo för vår och sommar med bland annat ny fotoutställning, vandringspaket och historiska tillbakablickar på agendan. Nääs Fabriker fortsätter att utveckla både sin egen historia och den historiska miljö som platsen besitter. Här levs visionen om att skapa Sveriges mest uppskattade utflyktsmål i harmoni med ett väl bevarat kulturarv – något som också speglar säsongens nyheter.

Historien om Nääs Fabriker började redan 1833 då den första fabriksanläggningen i form av ett spinneri anlades på området. Detta blev starten för brukssamhället Tollered som sakta började växa fram – och det Nääs Fabriker vi ser än idag. Det historiska arvet är tydligt bevarat och går igenom i både design, arkitektur och återfinns på såväl hotellrum som överlag i områdets byggnader där numera både kafé, butiker och badhus finns etablerade.

– Vi arbetar ständigt med ”historia möter nutid” där vi låter vårt kulturarv förenas med utveckling och framtid. I år har vi ytterligare lyft fram information och kunskap om våra fabriker och byggnader som svar på att historien är i ständig utveckling – och faktiskt sker varje dag, säger Linda Pettersson, VD Nääs Fabriker.

Nyheter i vår och sommar

Nääs Fabriker inbjuder ständigt till upplevelser där nya koncept, aktiviteter och löpande evenemang sker på området. På våren och sommarens agenda står bland annat:

– Från 14 mars t.o.m 31 maj så poppar fotografen Joakim Blomquist upp med fotoutställningen Bits and pieces. En tänkvärd utställning som utforskar människans relation och beteende i den mäktiga naturen.

– Den 9-10 maj är det premiär för Vår på Nääs Fabriker. En helg full av inspiration kring livet utomhus med utställare och föreläsare som bjuder på idéer och tips för utelivet – trädgård / balkong / uteplats.

– Via appen Nääs Fabriker kan man uppleva den kulturhistoriska miljön på egen hand där man under en timmes promenad får ta del av både områdets och ortens anrika historia. För de än mer vandringssugna så är Nääs Fabriker en utav nio etapper på Gotaleden, en naturskön vandringsled som sträcker sig mellan Göteborg och Alingsås på sammanlagt sju mil. (Gotaleden listades fö. tidigare i år som en av världens top 50 platser att besöka under 2020 enligt tidningen New York Times).

I övrigt. Under sommartid bjuder Badhuset på garanterat varma utomhusbad och både cyklar, trampbåtar, kajaker och ett utegym finns att tillgå för den aktive.

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.