2018-11-27 08:21

​ANIMERAD KORTFILM I STORFORMAT PÅ NÄÄS FABRIKER

Under december månad projiceras en animerad kortfilm i storformat av animationskonstnären och filmaren Miko Söderlund på en av Nääs Fabrikers husfasader. Verket invigs fredag den 30 november.

Med konstnären Miko Söderlund fortsätter Nääs Konsthantverks och Nääs Fabrikers samarbete med att genom olika konstprojekt lyfta fram olika aspekter av Nääs Fabrikers historik. Ett samarbete som bottnar i en vilja att diskutera och undersöka områdets historik som ett komplext nätverk av relationer där teknologiska, biologiska, ekonomiska, estetiska och historiska aspekter på olika sätt har bidragit till områdets utveckling. Konstnärer inom olika konstområden bjuds in till att utifrån platsens speciella historik fritt skapa verk på fabriksområdet inomhus och utomhus. Miko Söderlund är ett känt namn inom animations- och filmindustrin och hans arbeten är ofta inspirerat av vetenskap och filosofi. Filmen som skall visas, ALGAE – Back home, bygger på frågan om hur livet egentligen uppstod på vår planet och hur vi förhåller oss till vår samtid? Ett minne av en berättelse. En hand som sträcker sig allt djupare ner

-Miko Söderlund är en grafisk designer och en spännande visuell artist baserad i Göteborg, säger curator Mats Jansson från Nääs Konsthantverk. Hans filmer skapar alltid eftertanke och reflektion hos betraktaren. Över vår historik, våra liv, vår samtid och vår framtid, vart vi är på väg, vår delaktighet och vårt förhållningssätt till våra liv och vår gemensamma utveckling.

Nääs Fabriker är en destination och utflyktsmål, belägen i en historisk bruksmiljö omgiven av vacker natur precis vid sjön Sävelången. Nääs Fabriker ägs av Ernst Rosén sedan 1990 och har utvecklats och förfinats sedan dess, allt med omsorg för varje liten detalj och respektfullt bevarande av den ursprungliga 1800- och tidiga 1900-talsarkitekturen. Fler verksamheter är på ingång i området som ett led i det utvecklingsarbete som pågår för att bli en av Sveriges mest uppskattade platser.

Om Nääs Fabriker

Historien om Nääs tar sin början när handelsmannen Peter Wilhelm Bergh slår sig ner på Nääs slott för att njuta av livet, men han ledsnar på ledigheten och startar ett bomullsspinneri. Nääs Fabriker står klart 1833. Spinnerimaskinerna tuggar på år efter år, men när textilkrisen slår till på sjuttiotalet tystnar maskinerna. Med tiden vaknar byggnaderna till liv och Nääs Fabriker förvandlas till ett av landets mest omtyckta utflyktsmål. I en varsamt renoverad bruksmiljö samsas idag hotell, restaurang, kafé, butiker, en konferensanläggning och ett coworking-koncept. Välkommen till lugnet eller pulsen, alldeles vid kanten av sjön Sävelången.