Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Positiva biverkningar

En tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare är hotade. Flera svenska arter av bin riskerar att försvinna. Forskare menar att det bland annat beror på klimatförändringar. Det har blivit varmare och det regnar mer och det tycker inte humlor om. Dessutom har många blomrika områden som betesmarker försvunnit.


Att bin försvinner kan tyckas som en liten sak. Men när en art väl är utrotad kommer den aldrig mer tillbaka. Dessutom rubbas balansen i naturen och det får konsekvenser som man kanske inte tänker på. Eftersom många blommande växter pollineras av bin kan det betyda att flera växter försvinner med tiden. Ungefär en tredjedel av maten vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Resultatet är att frukt och bär för människor, men också fåglar och andra djur kan minska. Allt hänger ihop.

Men vi kan göra något åt situationen. Vi kan bygga fler bikupor. Ett annat vacker sätt är att odla mer blommor på balkongen och i trädgården och att spara vilda blommor, blommande träd och buskar. Genom att ställa om till ett hållbart jordbruk utan kemiska bekämpningsmedel kan de räddas, tillsammans med fjärilar och andra insekter som är viktiga för vår mångfald. Handla mer ekologisk mat så blir det mindre bekämpningsmedel. Eller hoppa över städningen av ditt rum när du bor hos oss. Då skänker vi 50 kronor till Naturskyddsföreningens projekt ”Rädda bina”.
Titta gärna förbi våra bikupor när du hälsar på hos oss och varför inte köpa vår egen honung. Det är verkligen en god bieffekt.

Uppleva