Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Västsverige Hållbarhetsklivet

Nääs Fabriker Hotell är ett Svanen-märkt hotell som ligger vackert beläget precis intill sjön Sävelången i ett bomullsspinneri från 1800-talet. Vi är noga med att vårda vårt kulturarv och gör hela tiden klimatsmarta val för att bidra till en bättre miljö.

Nääs Fabriker är en viktig motor för bruksorten Tollered. Som arbetsgivare arbetar vi aktivt med att rekrytera duktiga människor som vill stanna hos oss under en lång tid. Vi värdesätter medarbetarnas förmåga att bidra till att Nääs Fabriker blir till den levande plats som vi vill skapa. Nääs Akademi är ett av våra initiativ för att få medarbetarna att vilja stanna och utvecklas med oss.

Anläggningen värms upp av bergvärme och elen som levereras till oss kommer från förnybar energi. Vi byter kontinuerligt ut våra ljuskällor på området till LED. Gäster och besökare med elbil erbjuds nyttja våra laddningsstationer. Vi uppmuntrar besökare att åka kollektivt till oss i den mån det går och vi arbetar aktivt med att öka linjetrafiken till och från Tollered. Samtliga av våra toaletter på anläggningen är snålspolande för att reducera vattenförbrukningen.

För våra gäster och besökare har vi sopkärl med sortering för papper, brännbart och PET & burkar. Vår avfallshantering för hela området sker via egen återvinningscentral där vi sorterar brännbart, papper, wellpapp, plast, metall, glas, elektronik och kompostavfall. För att minimera antalet transporter har vi dessutom investerat i en avfallskomprimator. Städ sker i första hand med tvättbara microfiberdukar och renat vatten. Vi har ett eget tvätteri där vi tvättar badrockar och restaurangkläder. I övrigt använder vi ett tvätteri som är miljöcertifierat. Vi har reducerat användningen av plast i förbrukningsmaterial och engångsartiklar för bland annat take away och engångsmuggar.

Under sommaren är restaurangen till stor del självförsörjande på örter från vår egna odling och vårt växthus. Mycket av råvarorna vi köper in är närodlade och köttet köper vi från vår granne i Gråbo, Lammet och Bonden samt från Skövde slakteri. Vi planerar noggrant dagsåtgång för att minimera matsvinn. Kaffet vi serverar är Fair Trade och vårt the är Demetermärkt.

Bröd & Malt är vårt eget bageri och bryggeri. Där använder vi överblivet bröd från bageriet när vi brygger vårt öl. Och malt som blir över från bryggningen när vi bakar bröd. En cirkulär tanke som höjer smakerna. Bageriet bakar på enbart ekologiska kulturspannmål. På området har vi även satt egna humlestörar för att tillgodose bryggeriet med färsk och närodlad humle.

Vid sjökanten har vi våra egna bikupor där vi skördar och säljer honung till våra besökare. Rädda Bina är ett projekt som Naturskyddsföreningen driver och som vi stöttar. Vi uppmuntrar våra gäster att be oss hoppa över städning av rummet om de bor här flera nätter. Då skänker vi också 50 kronor till projektet.

 

Läs mer om hållbarhetsklivet här

Uppleva