Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

En smula godare - snart öppnar vi Bröd & Malt

Det byggs, planeras och skrivs recept. Förberedelserna inför öppningen av Bröd & Malt är i full gång och Färgeriet börjar sakta men säkert förvandlas till ett bageri och ett bryggeri. Det från början blanka bakplåtspappret där idén till konceptet föddes är nu fullt av mjölsorter, kryddningar och gräddade godbitar av olika slag.

Den 30 april slår vi upp dörrarna, fullt redo att bjuda på både nya brödklassiker och en kall i vårsolen. Vi tog pulsen på vår bagare Jonatan Altvall för att höra om hans egna favoritbröd och vad det egentligen är som gör surdegsbröd så speciellt.

Berätta, hur går det på bygget?
Byggnationen pågår för fullt och golv och ytskikt ska vara klara till påsk. Därefter sätts ugnen på plats och maskiner, bryggverk, tankar och liknande monteras – detta räknar vi kommer ta sådär två veckors tid. Fredagen den 30 april slår vi upp dörrarna för allmänheten.

Vad ser du själv mest fram emot?
Jag ser nog allra mest fram emot att få baka bröd! Och att här kunna påverka alla steg i processen. Det är många steg på vägen – från att mata surdegen till det att brödet kommer ut ur ugnen – och varje litet beslut i detta förlopp påverkar slutresultatet på ett eller annat sätt.  Oavsett om man är nöjd med resultatet eller inte så börjar man om på ruta ett igen nästa dag. Det enda man tar med sig är lite erfarenhet. Det är en oerhört levande process som jag älskar.

Vad kan du berätta om sortimentet?
Sortimentet kommer bestå av nästan uteslutande surdegsbröd på kulturspannmål – oförädlade mjölsorter med en lång historia. Det både smakar mer, innehåller mer näring och är dessutom bättre för miljön. Mjölsorterna jag ska använda kommer få stå i fokus i bröden. Från ljusa luftiga bröd med krämigt innehåll och härlig skorpa till grövre och smakrika bröd med lång hållbarhet. Flera bröd kommer innehålla drav och vört från öltillverkningen vilket ger en härligt djup smak och fin textur. Kanel- och kardemummabullar kommer alltid finnas tillsammans med en säsongsbulle. Så småningom kommer även croissanter komma in i sortimentet.

 Om du skulle beskriva själva bakprocessen och filosofin bakom surdegsbrödet vad skulle du säga då?
Det gick snabbt för mig att bli förälskad i surdegsbröd. En enkel och naturlig process som tar fram det bästa ur ett bröd. Du behöver inga tillsatser eftersom brödet får en naturligt lång hållbarhet. Det håller sig saftigt länge och möglar inte. Den långa jästiden tar fram mer smak, frigör näring och underlättar för magen.

Slutligen – vad är din egen favorit i brödhyllan?
Min favorit på hyllan är ett bröd med så bra råvaror att bara mjöl, vatten och salt räcker för att skapa magi i munnen. Detta kommer förhoppningsvis att definiera alla bröd hos oss.

 

Varmt välkommen till Bröd & Malt from den 30 april!

Följ gärna resan fram till öppning på Instagram @brodochmalt

Uppleva