Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Utflyktsmål runt Nääs Fabriker

Runt Nääs Fabriker finns många härliga utflyktsmål. Här har vi samlat några av våra egna favoriter.

Bruksorten Tollered

En av Sveriges bäst bevarade bruksorter. Strosa runt bland vackra hus i pittoresk miljö och läs dig igenom orten och dess historia på skyltar som satts upp på fasader och byggnader.

Det finns också möjlighet att boka en historisk vandring genom bruksortens centrala delar med berättelser om bostäderna och fabriksbyggnaderna. Berättelserna tar upp fabrikens historia och livet i bruksorten och och vi tittar in i en eller ett par byggnader. Bokas via bokning@naasfabriker.se eller 031-799 63 10. Det går även att besöka industrimuseet Tollereds Öfvre Kraftstation som öppnas för besökare vid förfrågan. Om du föredrar att upptäcka på egen hand har vi en egen app med texter och bilder om platsens historia och nutid.

Tollereds Biograf

Välkommen till Sveriges minsta biograf! Här visas kvalitetsfilm från hela världen, allt från drama och dokumentärer till musikfilmer, komedier och barn- och ungdomsfilm. Under sommaren arrangerar Tollereds Biograf, tillsammans med Lerums Kommun, kostnadsfria filmvisningar och workshops under sommaren. Läs mer här 

Kaféstaden Alingsås

Alingsås är en riktigt mysig stad som är känd för sina många och mysiga kaféer, hela 25 stycken. Kafékulturen i Alingsås går tillbaka ända till mitten av 1700-talet. Då startade stadens son, Jonas Alströmer, sin textilmanufaktur. Ortens kvinnor fick anställning och hade inte längre tid att baka sitt eget bröd. Ur det sägs Alingsås unika kafékultur växa fram. Perfekt för en dagsutflykt!

Nolhagaparken

I Nolhagaparken i Alingsås finns en stor lekplats och också Nolhaga Djurpark, som är en djur- och fågelpark. Ta en promenad genom parken och hälsa på hos åsnorna, mufflonfåren, hästarna och alla dom andra djuren. I Nolhaga finns en av Sveriges nordligaste bokskogar, utsiktsplats och det vackra Nolhaga slott med park, koloniträdgårdar samt ett spännande urskogsområde “Kongo” där allt får växa i fred.

Nääs Slottspark och änglagungorna

Nääs Slott ligger några hundra meter från Nääs Fabriker, på andra sidan sjön Sävelången. Godset, som har anor från 1500-talet, köptes 1825 av Peter Wilhelm Berg, samme man som några år senare anlade Nääs Fabriker. Slottet är öppet för visning under sommarhalvåret. Landskapet runt slottet med bl. a. en engelsk park och vacker lövskog, inbjuder till promenader. Här finns stora fria ytor att springa på, magkittlande änglagungor och dragkamp.

Öijared

På den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången ligger Öijared med en nära tusenårig historia. Här möts du av Sveriges största golfanläggning, vandringsleder och hagmarker. Kombinera golfrundan med övernattning och middag hos oss på Nääs Fabriker.

Anten Gräfsnäs Museijärnväg

Anten-Gräfsnäs Museijärnväg färdas du i tidstypiska vagnar och genom fönstren syns ett sommarfagert landskap med sjön Anten som ständig följeslagare. Här får du uppleva hur lokföraren och eldaren med handkraft vänder det nästan 50 ton tunga loket åt rätt håll på vändskivorna i Anten och i Gräfsnäs. Utställningshallen vid Antens station är också värt ett besök där man kan detaljstudera lok och vagnar och lära mer om järnvägshistoria. Här kan man också ta en kopp kaffe och en våffla i det föreningsdrivna Jernvägscaféet.

Sävelången

Vi är en del av destinationen Sävelången. Här finns massor att göra för både stor och liten. Läs mer om Sävelången här

Strax utanför Göteborg

Är du färdig hos oss men vill ha tips på andra trevliga destinationer strax utanför Göteborg? Vi är, tillsammans med Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö, sex extra sevärda sevärdheter som kallaz Strax utanför Göteborg. Läs mer här

Vi har även mycket att göra på Nääs Fabriker-området, läs mer om alla uteaktiviteter här

Gotaleden

Gotaleden är en vandringsled bestående av 9 etapper och bjuder på totalt 7 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Kungsportsplatsen i Göteborg till Lilla Torget i Alingsås. Leden är dubbelriktad och du kan lätt nå de olika etapperna från pendeltågsstationer längs sträckan. Gotaleden är en njutbar vandringsled där man kan fika, äta och bo bekvämt på flera ställen samt uppleva sevärdheter. Leden passerar några mindre orter men går framför allt i skog och natur. Utmed lederna finns enklare lägerplatser och vindskydd. Gotaleden är markerad med blå ledmarkering på träd eller stolpar. Läs mer om Gotaleden här

Fler leder i Västsverige

Det finns många fler fina leder i Västsverige för dig som gillar att vandra. Upptäck Västkustens öar och mysiga fiskesamhällen, den stillsamma vildmarken i Dalsland och Västergötlands historiska kulturlandskap.

Uppleva

Vi knackar på hos Weekly Revolt

Nääs Fabriker är kanske mest känt som utflyktsmål och som hotellverksamhet i den natursköna bruksmiljön intill Sävelången. Men utan våra hyresgäster som är med och bygger området och bidrar till vår vackra mötesplats med spännande butikskoncept och attraktiva erbjudanden så skulle vi inte vara i närheten av var vi är idag.  I vår serie VI KNACKAR PÅ presenterar vi ett urval av alla de aktörer som finns representerade hos oss på Nääs Fabriker. Denna gång möter ni vår hyresgäst Weekly Revolt som suttit hos oss sedan 2020. Kontoret, med väl bevarade historiska detaljer, ligger i Mellersta Fabriken på plan 4 med utsikt över sjön Sävelången. Jonathan Hoel (VD) och Louise Åberg (träningskreatör) båda grundare, delar med sig av deras resa och hur de ser på framtiden. Weekly Revolt erbjuder goda recept & dagliga övningar för hemmaträning som förändrar vardagen. Med komplett tränings- och kostprogram som hjälper dig att skapa en hälsosam livsstil. Den bästa träningen är den som blir av! Med Weekly Revolt får du enkla dagliga övningar och två spännande utmaningar per vecka som är lite mer utmanande. All träning sker med hjälp av WR-appen, Weekly Revolts egen app för hemmaträning. I teamet på Weekly Revolt finns flera experter inom kost och träning och tillsammans strävar de efter att skapa en fängslande och trovärdig upplevelse, att vara Sveriges bästa app för hemmaträning! Läs mer ⇓