Paket & erbjudanden Webbshop/presentkort Intranet Integritetspolicy EN / SV
Meny

Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Ljudkonstfestival

30
Jun 2018

I ett samarbete mellan Nääs Fabriker och Nääs Konsthantverk så blir nu Nääs Fabrikers historia till ljudkonst. Under sommaren kommer området att fyllas med ljudkonstinstallationer som inspirerats av 1800-talets samt nutidens Nääs Fabriker och de förhållande som epoken skildras av. Den 30 juni inleds projektet med en ljudkonstfestival där ljudkonstnärer från hela Norden kommer att medverka.

– Att skildra Nääs Fabrikers långa historik med just ljudkonst känns otroligt spännande. Byggnaderna här är ju fulla av även ljudhistoria vilket vi inte tidigare har uppmärksammat. Vi ser själva fram emot att välkomna denna relativt nya konstgenre och hoppas att vi tillsammans med Nääs Konsthantverk kan skapa en riktigt speciell upplevelse för våra besökare, säger Linda Pettersson, VD på Nääs Fabriker.

Nääs Fabriker var under 1800-talet en av de största textilfabrikerna i Sverige där man bland annat var först ut med att tillverka kardläder. Stora delar av samhället Tollered byggdes upp runtom fabrikerna och dess spinneriverksamhet. Nääs Fabriker har sedan dess utvecklats och förfinats till vad det är idag – allt med hänsyn till det historiska arv som Familjen Berg en gång inledde och skapade. Nu tar denna historia alltså sin form genom en ljudkonstutställning, ett projekt som projektledaren Mats Jansson länge har haft på sin önskelista.

– Det blir ett spännande möte mellan historik, arkitektur, atmosfär och ljudinstallationerna. Varje enskilt verk kommer att knyta an till olika delar specifika för Nääs Fabriker och dess historia. Just ljud har en fantastisk förmåga att tala till våra känslor, när vi hör ljud skapar vi våra egna bilder av upplevelsen. Med detta sagt kan jag utlova en fantasifull och överraskande ljudkonstfestival på flera sätt, säger Mats Jansson från Nääs Konsthantverk.

PREMIÄR DEN 30 JUNI

Projektet inleds lördagen den 30 juni och invigs då med en festivaldag där instrumental teater står i fokus. Det bjuds på en mångfald ljudkonstinstallationer där man längsmed en promenadslinga mellan fabriksbyggnaderna kan uppleva både live-elektronik, videokonst och performance – allt kopplat kopplat till fabrikernas historia. De platsspecifika ljudinstallationerna kommer finnas kvar hela sommaren.

naasfabriker.se naaskonsthantverk.se

Dela sidan: Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Uppleva

23
Jun 2018

Hop-on hop-off med Säfvelången II

Säfvelången II upprepar sin populära hop-on hop-off-tur i sommar! Vi är vi ett av stoppen tillsammans med Floda och Nääs Slott. Välkommen ombord!

Vår egen doft

Nu finns våra doftljus till försäljning både hos
Bomullsfabriken och i vår hotellreception. Vi har, tillsammans med Hing Organics, tagit fram vår alldeles egna doft av bomull, sandelträ och citron. Ljusen är ekologiska och handgjorda i Piteå av rena och naturliga ingredienser, helt utan skadliga tillsatser eller parfym. En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om!