Paket & erbjudanden Webbshop/presentkort Intranet Integritetspolicy EN / SV
Meny

Spinnerivägen 1, 448 51 Tollered 031 – 799 63 00, hotell@naasfabriker.se

Ljudkonst på Nääs Fabriker

30
Jun 2018

I samarbete med Nääs Konsthantverk anordnas nu en ljudkonstfestival i vår gamla bruksby Tollered och i de historiska fabriksbyggnaderna här hos oss på Nääs Fabriker. Nio nordiska konstnärer utforskar förhållandet mellan det förflutna och vår samtid. Verken är placerade i och vid de historiska fabriksbyggnaderna. Karta finns i hotellreceptionen.

-Vi bjuder in till en inspirerande tidsresa med ljudkonst, konserter och performance. Platsspecifika ljudkonstinstallationer som utgår från platsens historik och betydelse för människan i ett större sammanhang, säger projektledare Mats Jansson. Nio ljudkonstnärer från Finland, Norge och Sverige är inbjudna och arbetar på plats med installationerna under veckan före vernissagen. Vi vill lyfta fram den tidigare textilfabrikens historik och relevans för den tid vi lever i nu. Flera av konstnärerna har också gjort intervjuer med arbetare som jobbat på den tidigare textilfabriken som startade 1833 och var igång till 1981. Det finns många skäl att lyfta fram denna industriella epok och ett brukssamhälle som Tollered utifrån olika utgångspunkter. Det var en svindlande tid i vår historia. Jag tror att ljudkonst kan förmedla många av de skiftande aspekter som ryms under den perioden.

Ljudkonst är en relativt ung konstform som betecknar det intermediala konstslag i vilket ljud sammansmälter med andra konster eller medier till ett konstverk, säger projektledare Mats Jansson. Det är ett vitt begrepp som omfattar olika, ofta genreöverskridande, konstuttryck där ljud och lyssnande är i fokus. Ljud påverkar våra känslor direkt det går förbi vårt intellekt och skapar bilder och stämningar utan omvägar. Jag hoppas att utställningen kommer att beröra besökarna på många olika plan.

Vernissage 30 juni

Utställningen öppnar lördag den 30 juni och fortsätter t o m söndag 12 augusti. På vernissagedagen får publiken uppleva musikinstallationer, föredrag. videos, live performance och alla möjliga genrer: från ambient, drone och noise till electroakustisk musik – och dessutom samarbeten mellan ljudkonstnärer och artister i live-akter.

Tider

Utställningen pågår varje fredag-söndag kl 11-16 till och med 12 augusti.

Medverkande konstnärer

Heidi M Wee, Finland, Kimmo Modig, Finland, Siri Austen, Norge, Yngvild Færøy/Søssa Jørgensen, Norge, Helena Persson, Sverige, Hannes Nilsson, Sverige, Dan Fröberg, Sverige, Mikael Bojen, Sverige, Rickard Widerberg, Sverige

Utställningen pågår till och med den 12 augusti 2018.

naasfabriker.se naaskonsthantverk.se

Dela sidan: Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Uppleva

23
Jun 2018

Hop-on hop-off med Säfvelången II

Säfvelången II upprepar sin populära hop-on hop-off-tur i sommar! Vi är vi ett av stoppen tillsammans med Floda och Nääs Slott. Välkommen ombord!

Vår egen doft

Nu finns våra doftljus till försäljning både hos
Bomullsfabriken och i vår hotellreception. Vi har, tillsammans med Hing Organics, tagit fram vår alldeles egna doft av bomull, sandelträ och citron. Ljusen är ekologiska och handgjorda i Piteå av rena och naturliga ingredienser, helt utan skadliga tillsatser eller parfym. En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om!